Opleiding

Metal Factory.

Zo vet, je zou bijna vergeten dat het school is!

Leef jij voor je muziek? Ga jij voor die podiumplek als uitvoerend artiest of wordt straks juist de studio jouw domein? Zou je later zelf les willen geven of voel je toch meer voor een rol als manager in de industrie erachter? Heb je muzikale skills, je eigen artistieke ambities en de wil om het tot professional te schoppen, dan is Metal Factory echt iets voor jou! MF kent 5 specialisaties: zang, drums, basgitaar, gitaar en toetsen. Alle lessen worden gegeven in het gebouw van Dynamo, midden in het centrum van Eindhoven.

Naast instrumentale vaardigheden komen ook de zakelijke en technische kanten van het vak aan bod. Je leert intensief met elkaar samenwerken en samenspelen. Zo leg je een brede basis voor een beroep in de muziekindustrie. Leerbedrijf Metal Factory Company helpt je aan een portie ervaring op het gebied van eigen performances, festivalorganisatie en workshops.

Met je loopbaanbegeleider bespreek je wekelijks de voortgang, je leerdoelen, je dromen en je toekomstmogelijkheden. Zo word je uitgedaagd om steeds een stapje verder te gaan en het beste uit jezelf te halen.Metal Factory

 • crebo 25497
 • mbo-niveau 4
 • bol
 • 3 jaar
 • start augustus
 • vooropleiding: vmbo K/G/T, mbo 2 of overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
Opleiding

Je ontwikkelt tijdens de opleiding veel vaardigheden die je als bandlid/artiest nodig hebt. We besteden aandacht aan het je 'eigen' maken van repertoire, het zelf schrijven en arrangeren, het samenspelen, het repeteren, het geven van optredens, het bedenken en uitvoeren van workshops enzovoort. Samenwerken speelt een belangrijke rol. Daarnaast is er veel aandacht voor de zakelijke kant van het vak. Ook krijg je algemene vakken als Loopbaan, Rekenen, Nederlands en Engels. Bij het eigen leerbedrijf Metal Factory Company doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.

Keuzedelen
Gedurende de drie leerjaren biedt MF een aantal keuzedelen aan die relevant kunnen zijn na je opleiding, bijvoorbeeld: Livetechniek, Studiotechniek, Voorbereiding hbo en Opzet eigen lespraktijk. Hiermee kun je je vakmanschap verbreden of verdiepen en je voorbereiden op doorstroom naar een hoger niveau. Per keuzedeel leg je een examen af.

Lesrooster en urenoverzicht
Bekijk hier het lesrooster van leerjaar 1 van afgelopen jaar. Kijk ook eens naar het urenoverzicht. Let op: het lesrooster en urenoverzicht zien er ieder jaar anders uit. De roosters en overzichten die je hier vindt, zijn om een indruk te krijgen van wat je kunt verwachten.

Bekijk hier het urenoverzicht van leerjaar 2 van afgelopen jaar. Zo krijg je alvast een indruk van de vakken die je in het tweede leerjaar krijgt.

Bekijk hier het urenoverzicht van leerjaar 3 van afgelopen jaar. Zo krijg je alvast een indruk van alle vakken in het laatste jaar van de opleiding.
TOELATING EN AANMELDING

Vooropleidingseisen
Om toegelaten te kunnen worden tot deze opleiding heb je nodig: vmbo K/G/T, mbo 2 of overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

Aanmelden
Je aanmelding verloopt via Intergrip. Je hebt hiervoor tot 1 april 2020 de tijd. Na je aanmelding nemen we telefonisch contact met je op. Dan word je onder andere gevraagd voor welke van de vijf genoemde specialisaties je kiest (zang, drums, basgitaar, gitaar en toetsen). Je kunt slechts één specialisatie kiezen.

Toelating
Om te kunnen bepalen of je wordt toegelaten tot de muzikantenopleiding van Metal Factory, moet je een auditie doen. Als alles omtrent je aanmelding in orde is, word je ingedeeld voor een van de auditiedagen. Heb je tussentijds specifieke vragen over je aanmelding, neem dan contact met ons op.

E-mail: secretariaat-creatiefvakmanschap@summacollege.nl
Telefoonnummer: 040 26 95 690

Auditieprocedure Metal Factory
Nadat je je hebt aangemeld, zul je worden ingedeeld voor onze auditieronde. Een auditie duurt in totaal 30 minuten en bestaat uit twee onderdelen: een optreden en een gesprek. Je treedt op voor een speciaal samengestelde commissie. Hierbij zijn vooral je muzikale vaardigheden (skills, samenspelen) en je artistieke creativiteit (eigen arrangement/eigen repertoire) aandachtspunten.

Ter voorbereiding:

 • Je bereidt drie nummers voor, bij voorkeur met een complete band. Minstens één eigen song is verplicht. Metal Factory zorgt voor microfoons, versterkers en keyboards. Neem indien nodig wel zelf je eigen gitaar, basgitaar of snare en stokken mee.
 • In een persoonlijk gesprek komen ook je motivatie, toekomstbeeld, ambities en sociale vaardigheden aan bod.

Aan deze toelatingsprocedure zijn geen kosten verbonden.

Nadat je auditie is afgerond, zal de commissie gaan overleggen en krijg je meteen de uitslag. Ben je niet toelaatbaar, dan zijn je kansen voor komend schooljaar helaas voorbij. Dit zal inhoudelijk goed met je worden nabesproken, zodat je in ieder geval weet of het een volgende keer misschien wél haalbaar is. Ben je wél toelaatbaar, dan word je per brief geïnformeerd over het verdere verloop van je inschrijving.

Data audities
De audities voor het komende schooljaar zijn gepland op vrijdag 17 april, vrijdag 8 mei en zaterdag 9 mei 2020.

Als je je aanmeldt zul je op een van deze drie auditiedagen worden ingedeeld, dus houd deze nu al vrij!

Let op: Metal Factory heeft elk jaar slechts een beperkt aantal plekken vrij, dus denk goed na over een backup-plan.

Checklist Metal Factory

 • Wil jij als uitvoerend artiest werken in de muziekindustrie?
 • Heb jij het creatieve talent om eigen muziek te maken?
 • Lijkt het je leuk om later ook zelf muzieklessen te geven?
Na de opleiding

Je wordt opgeleid tot muzikant. Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als zelfstandig artiest/ondernemer in de muziekindustrie. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar het hbo. Denk bijvoorbeeld aan muziekgerelateerde opleidingen als het Conservatorium van Amsterdam, Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam, Rock Academie in Tilburg of de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht).

Bands die zijn gestart bij Metal Factory en de afgelopen jaren een succesvolle start hebben gemaakt, zijn bijvoorbeeld Sisters of Suffocation en Facelifter.

Bekijk alle Metal Factory talents
Shadowrise
Facelifter
Docenten

Het docententeam van Metal Factory bestaat uit actieve professionals met ervaring in de muziekindustrie. Ze delen hun artistieke passie, hun muzikale expertise en hun zakelijke netwerk om de studenten een goede start te geven in het beroepsveld.

Bekijk hier onze eigen Metal Factory minimovies met een aantal van onze topdocenten!

CHECK HET TEAM METAL FACTORY
Marcela Bovio
Stef Broks
PRAKTISCHE INFORMATIE
 • Contact

  Vragen over de opleiding
  Johan van Stratum:
  metalfactory@summacollege.nl of 06 31 67 54 55

  Informatie over het leerbedrijf
  Joost Lodewijk:
  metalfactory@summacollege.nl of 06 52 04 15 41

  Informatie over aanmelding en audities
  E-mail: summa-welzijnenartiest@summacollege.nl
  Telefoonnummer: 040 26 95 690

  Ziekmelden
  040 269 40 90
  Ziekmelden kan tussen 8.00 en 16.30 uur, onder vermelding van vestiging Metal Factory.

  Redactie website
  Johan van Stratum
  Ivo Severijns

  Fotografie
  Summa College
  Ted Gijsman

 • Kosten

  Het vastgestelde lesgeld bedraagt 1.202 euro per jaar.Lesgeld betaal je als je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd mbo-opleiding volgt (bol).Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen, omdat je ouders/verzorgers nog kinderbijslag en kindgebonden budget voor je ontvangen.

  Mbo-studenten hebben recht op reiskostenvergoeding. Met een OV-kaart reis je gratis of met korting.Vanaf 1 januari 2017 kunnen ook minderjarigen (zonder studiefinanciering) een studentenreisproduct krijgen.

  Houd verder rekening met de aanschaf van een laptop. De aanbevolen specificaties voor vind je op de Summa-website onder 'Summa Artiest'. Voor deze opleiding is een Apple MacBook ook geschikt. Het Summa College biedt echter geen ondersteuning op Apple computers en MacOS.

 • Repeteren

  Dynamo heeft 5 met backline uitgeruste repetitieruimtes. Overal staat er een zanginstallatie en zijn er diverse gitaar- en basversterkers beschikbaar. Er staan ook complete drumstellen. Toch is het beter om in ieder geval je bekkens en stokken mee te nemen. Voor de toetsenisten zijn er stage piano's, maar als je met (soft)synths werkt, moet je daar zelf voor zorgen.

 • Met het OV of met de auto naar school

  Metal Factory/Dynamo is heel goed bereikbaar met de trein, aangezien het in het centrum van Eindhoven ligt. Vanaf het centraal station is het nog geen 10 minuten lopen. Bekijk hier de online reisplanner.

  Parkeren kan in Q-Park De Heuvel aan de Ten Hagestraat 6a. Deze garage ligt om de hoek bij Dynamo.

 • Eten en drinken

  Dynamo heeft een groot atrium, waar men elke werkdag een uitgebreide middagmaaltijd serveert. Voor slechts 3 euro kunnen studenten van Metal Factory daar onbeperkt lunchen. Het is natuurlijk ook toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen.

 • Onze partners

  Partnerlogo's

  Metal Factory wordt sinds de oprichting door de muziekgerelateerde industrie als een serieuze, waardevolle speler gezien. Hieronder vind je een aantal professionele partijen, waar Metal Factory als vaste partner mee samenwerkt:

  • Dynamo
  • PopEi
  • Effenaar
  • ERMC (Eindhoven Rock Metal Company)
  • Eindhoven RockCity
  • Buma Rocks
  • City Tv
  • Bax Music
  • Key Music
Meer informatie